Wat te doen bij een tekenbeet?

Gepubliceerd opzaterdag 13 jul 2024 om 14:00
Een aantal eenvoudige maatregelen kunnen er voor zorgen dat je minder risico loopt op een tekenbeet. Blijf wel steeds controleren, want geen enkele maatregel beschermt je 100% tegen een tekenbeet. Hier alvast enkele belangrijke tips!

Volg de symptomen van een tekenbeet op

Heb je een tekenbeet gehad? Dan is opvolging superbelangrijk! Noteer de datum en plaats van je tekenbeet en wees één maand lang extra alert. Doet een van deze symptomen zich voor? Ga dan naar de huisarts.

Controleer ook in de tuin op teken

Ook in de tuin zitten teken. Controleer jezelf dan op tekenbeten als je in de tuin geweest bent. Doe ook een tekencheck bij je kinderen en huisdieren. Gebeten? Verwijder de teek dan rustig en in één beweging. Volg een maand lang de symptomen op.

Controleer ook tussen je tenen op teken

Controleer jij op tekenbeten tussen je tenen na een dag in de natuur? Zeker doen! Een teek is erg klein en zoekt een warm plekje. Controleer jezelf van kop tot teen. Zo kun je de ziekte van Lyme voorkomen. 

Controleer op teken om niet ziek te worden

Van een tekenbeet kan je ziek worden. Wil je dat voorkomen? Volg ons advies en controleer áltijd op teken als je in de natuur geweest bent. Dezelfde dag nog.

Draai niet aan een teek

Wist je dat je niet mag draaien aan een teek terwijl je die verwijdert? De bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, zit soms in de maag van de teek. Als je draait, kan ze gaan braken en je zo besmetten.

Gebruik een tekenverwijderaar

Welke tekenverwijderaar je verkiest, is niet zo belangrijk. Er zijn er heel wat verschillende op de markt. Het allerbelangrijkste is dat je de teek rustig en in één beweging verwijdert.

Verwijder de teek rustig en in één beweging

Heb je een tekenbeet? Verwijder de teek dan rustig en in één beweging, want een teek kan braken als je die verwijdert. Zo kan ze je besmetten, waardoor je ziek wordt. Knijp de teek niet plat, draai er niet aan, smeer er niets op en verbrand ze niet.